acupunctuur 1Wat is acupunctuur

Chinese geneeswijzen ziet het lichaam als één systeem, waarin de levensenergie (Qi) die bij de geboorte is meekregen, in een gezonde toestand soepel door de meridianen kan stromen. Wanneer onderweg verstoringen en blokkades ontstaan, dan raakt het lichaam uit balans en ontstaan fysieke en/of mentale klachten. Met steriele naaldjes worden de acupunctuurpunten (knooppunten) geprikkeld en op deze manier wordt de balans in de energiecirculatie hersteld.  

Westers wordt er op een andere manier naar de werking van acupunctuur gekeken. Vanuit de fysiologie en biochemie, stimuleert een acupunctuurnaaldje de vrije zenuwuiteinden en het bindweefsel (fascia). Allerlei mechanismen worden in de hersenen en het zenuwstelsel in gang gezet, onder meer de aanmaak van lichaamseigen stoffen endorfine en dynorfine. Deze stoffen hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende uitwerking en dragen op deze manier bij aan het herstel.

Wanneer acupunctuur

In deze praktijk wordt acupunctuur effectief ingezet bij uiteenlopende klachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: burn-out, vermoeidheid, stress, hoofdpijn en migraine, overgangsklachten, menstruatieklachten, buikpijn, spijsverteringsklachten, darmklachten, nek- en rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn, fibromyalgie, longproblematiek, allergie, slapeloosheid, sportblessures en hormonale klachten.

Al snel kunt u tijdens en na de behandeling een eerste verandering voelen. Niet alleen in uw lichaam, ook in uw gedachten en emoties. U kunt een diepe ontspanning ervaren; het parasympatisch zenuwstelsel krijgt meer ruimte. Dat biedt optimale voorwaarden voor herstel en genezing.

Pijn en ongemak worden behandeld door middel van balansmethoden (Tan Balance Method en Distal Channel Palpation). Dit zijn doeltreffende methoden voor het verhelpen van allerlei pijnklachten. Er wordt u gevraagd de pijnlijke of ongemakkelijke plekken aan te wijzen. Daarnaast worden de meridianen op het lichaam gevoeld of deze doorgankelijk zijn. Na het plaatsen van de naaldjes voelt u pijnvermindering. Na een eerste aantal behandelingen zal in de regel de pijn deels terugkeren, maar in steeds geringere mate en na een langere tijdsduur.

Acupunctuur wordt in deze praktijk ook ingezet als onderdeel van Integrative Medicine binnen de oncologie. Integrative Medicine combineert reguliere geneeskunde met veilige en effectieve complementaire behandelmethoden. Indien u kampt met misselijkheid, vermoeidheid, opvliegers, pijn of neuropathie als gevolg van chemotherapie of radiotherapie, kan acupunctuur hulp bieden om deze bijwerkingen op een veilige en effectieve manier aan te pakken. U kunt eventueel voor extra informatie, via uw huisarts of uw specialist een afspraak maken bij de polikliniek Integrative Medicine van het Maxima Medisch Centrum. Er worden door het Maxima MC momenteel geen kosten in rekening gebracht voor een bezoek aan de polikliniek Integrative Medicine.

Engaging Vitality acupunctuur

Gedurende een behandeling wordt deze methode veelal als wegwijzer ingezet. Engaging Vitality is een benadering van acupunctuur waarin klassieke acupunctuur, osteopathie en innerlijke wijsheid/alchemie (Nei Dan) van het lichaam worden samengevoegd. Het 'luisteren en (be)handelen' naar wat uw lichaam te vertellen heeft, is in deze methode erg belangrijk. Uw lichaam kan vanuit twee invalshoeken bekeken worden:

  • Fysiek anatomisch
  • Energetisch

De fysieke invalshoek gaat uit van de structuur en vorm (botten, spieren, banden, organen, bloedvaten, fascia, etc.) De energetische invalshoek gaat uit van de meridianen zoals beschreven in de klassieke acupunctuur. Het anatomisch lichaam wordt als het ware geprojecteerd op het energetisch lichaam en andersom. Door elementen uit de osteopathie te interpreteren en te vertalen naar acupunctuur, biedt dit systeem een breed aanbod aan diagnostische tools en behandeltechnieken.

Auriculotherapie (oor-acupunctuur) 

Pagina acupuncttur 2Auriculo is latijn voor oor. Auriculotherapie is een moderne en westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerend en zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van de mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel. 

Dankzij de embryologische ontwikkeling, de genetica, de bezenuwing van het oor en de fysiologie van het zenuwstelsel, kan men ter hoogte van het oor alle delen van het lichaam terugvinden.

Ieder punt in uw oor heeft een verbinding met een deel van uw lichaam. In uw oorschelp bevinden zich daardoor talloze acupunctuurpunten.

Op het moment dat een lichaamsdeel, een orgaan of gewricht pijnlijk is of niet goed functioneert, hebben de corresponderende punten op uw oor bepaalde karakteristieke eigenschappen; ze zijn pijnlijk bij druk en bezitten typische microscopische en elektrische kenmerken. De behandeling bestaat dan ook uit het prikken van deze 're-actieve' punten.

Auriculotherapie is een therapeutische techniek die volledig zelfstandig gebruikt kan worden, maar evenzeer complementair is aan elke andere behandeling. Het kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is zeer toepasbaar voor het verminderen van pijnklachten.