acupunctuur 1Wat is acupunctuur

Chinese geneeswijzen ziet het lichaam als één systeem, waarin de Qi die bij de geboorte is meekregen, in een gezonde toestand vrijelijk door de meridianen kan stromen. Wanneer onderweg blokkades ontstaan, dan raakt het lichaam uit balans en ontstaan fysieke en/of mentale klachten. Met steriele naaldjes worden de acupunctuurpunten (knooppunten) geprikkeld en op deze manier wordt de balans in de energiecirculatie hersteld.  

Westers wordt er op een andere manier naar de werking van acupunctuur gekeken. Vanuit de fysiologie en biochemie, stimuleert een acupunctuurnaaldje de vrije zenuwuiteinden en het bindweefsel (fascia). Allerlei mechanismen worden in de hersenen en het zenuwstelsel in gang gezet, onder meer de aanmaak van lichaamseigen stoffen endorfine en dynorfine. Deze stoffen hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende uitwerking en dragen op deze manier bij aan het herstel.

Wanneer acupunctuur

Acupunctuur wordt effectief ingezet bij uiteenlopende klachten. Enkele voorbeelden zijn: burn-out, vermoeidheid, stress, hoofdpijn en migraine, overgangsklachten, rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn, fibromyalgie, slapeloosheid, sportblessures, hormonale klachten en darmklachten. 

Acupunctuur kan ook worden ingezet als onderdeel van Integrative Medicine binnen de oncologie. Integrative Medicine combineert reguliere geneeskunde met veilige en effectieve complementaire behandelmethoden. Indien u kampt met misselijkheid, vermoeidheid, opvliegers of neuropathie ten gevolge van chemotherapie of radiotherapie, kan acupunctuur hulp bieden om deze bijwerkingen op een veilige en effectieve manier aan te pakken. U kunt eventueel voor extra informatie, via uw huisarts of uw specialist, een afspraak maken bij de polikliniek Integrative Medicine van het Maxima Medisch Centrum. Een afspraak maken, is ook mogelijk wanneer u niet onder behandeling bent in het Maxima MC. Er worden door het Maxima MC momenteel geen kosten in rekening gebracht voor een bezoek aan de polikliniek Integrative Medicine.

Pijn en ongemak worden behandeld door middel van balansmethoden (Tan Balance Method en Distal Channel Palpation). Dit zijn effectieve methoden voor het verhelpen van allerlei pijnklachten. Bij deze methoden wordt u gevraagd de pijnlijke en/of ongemakkelijke plekken op het lichaam aan te wijzen. Daarnaast worden de meridianen op de onderarmen en onderbenen gevoeld om vast te stellen of deze doorgankelijk zijn. Met behulp van de balansmodellen wordt vervolgens bepaald welke acupunctuurpunten geprikt gaan worden. Na het plaatsen van de naaldjes voelt u pijnvermindering. Na een eerste aantal behandelingen zal in de regel de pijn deels terugkeren, maar steeds in geringere mate en na een langere tijdsduur.

Engaging Vitality acupunctuur

Gedurende een behandeling wordt deze methode veelal als wegwijzer ingezet. Engaging Vitality is een benadering van acupunctuur waarin de klassieke acupunctuur, de osteopathie en de interne alchemie (nei dan) worden samengevoegd. Uw lichaam kan vanuit twee invalshoeken worden bekeken:

  • Fysiek anatomisch
  • Energetisch

De fysieke invalshoek gaat uit van de structuur en vorm (botten, spieren, banden, organen, fascia, etc.) De energetische invalshoek gaat uit van de meridianen zoals beschreven in de klassieke acupunctuur. Beperkingen in uw lichaam kunnen zich zowel op een energetisch als op een fysiek niveau openbaren. Door elementen uit de osteopathie te interpreteren en te vertalen naar acupunctuur, biedt dit systeem een breed aanbod aan diagnostische tools en behandeltechnieken.

Auriculotherapie (oor-acupunctuur) 

Pagina acupuncttur 2Het lichaam kent vele microsystemen. Aan de buitenkant van uw lichaam wordt informatie verkregen over het functioneren van het interne van uw lichaam.

Een van de microsystemen waar in de acupunctuur gebruik van wordt gemaakt, is die van het oor. Uw hele lichaam wordt in uw oor geprojecteerd. Bijvoorbeeld bij nekklachten wordt het corresponderende oorgebied gevoeliger. Dit is meetbaar met een apparaat. Met behulp van dit apparaat kan vervolgens het corresponderende oorpunt gestimuleerd worden en wordt direct de nekklacht behandeld.

Wanneer u bang bent voor naalden, is ooracupunctuur een geschikte keuze voor het behandelen van lichaamsklachten. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van naalden.