Gezond zijn en u goed voelen

Traditionele Chinese geneeskunde kan daar op een natuurlijke manier bij helpen. Door het herstellen van de balans van het gehele lichaam, heeft het een positieve invloed op uw gezondheid en vitaliteit. Ieder persoon wordt als uniek beschouwd en dat maakt een behandeling met inzicht vanuit de Chinese geneeswijzen erg waardevol. Acupunctuur is één van de bekendste vormen, maar ook voedingsleer, kruidengeneeskunde en tuina (Chinese massage-therapie) kunnen bijdragen aan een betere gezondheid.

Voor wie

Chinese geneeskunde bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Binnen de holistische visie wordt een klacht, symptoom of ziekte gezien als een door het lichaam gegeven signaal van een verstoorde harmonie. Deze geneeswijze is geschikt voor iedereen die op een natuurlijke manier zijn/haar lichaam en geest weer in balans wil brengen en/of wil onderhouden. Daarnaast wordt het gebruikt als aanvulling op de reguliere geneeskunde om symptomen als pijn en vermoeidheid weg te nemen. Het is ook zeer geschikt voor personen die geen medicijnen kunnen of willen gebruiken.

Qi

In het traditionele Chinese denken bestaat het universum uit een kringloop Pagina Chinese geneeswijzenvan levensenergie. Deze levensenergie wordt Qi genoemd. In de westerse wetenschap wordt ook gesproken over bio-elektriciteit. Qi is een soort krachtveld, een “lijm” dat alle natuurprocessen met elkaar verbindt.

De Qi in uw lichaam volgt een ingewikkeld stelsel van kanalen, ofwel meridianen. Binnen dit systeem staat alles met elkaar in verbinding. Zo zijn er bijvoorbeeld 12 hoofdmeridianen te onderscheiden die elk een relatie hebben met een orgaan.

Wisselwerking tussen Yin en Yang

Qi manifesteert zich in twee tegengestelde waarden. Yin het ontvankelijke en vrouwelijke. En Yang het doelgerichte mannelijke. Onze lichamelijke condities, gedachten en gevoelens zijn allemaal het resultaat van de wisselwerking tussen deze twee krachten. Voor een gezond functioneren van uw lichaam is het belangrijk dat Yin en Yang harmonieus met elkaar samenwerken. Met behulp van oosterse geneeswijzen worden ze weer in evenwicht gebracht.