Wat is massagetherapie?

Massagetherapie kan bestaan uit tuina-therapie, fascia-therapie of klassieke massage. Een combinatie van deze therapieën is natuurlijk ook mogelijk.

Tuina-therapie

Tuina is een Chinese massagetechniek die al zo’n 4500 jaar wordt beoefend. Het betekent duwen (tui) en vastpakken (na). Net zoals bij acupunctuur gaat het bij tuina om het oplossen van blokkades in het weefsel. Tuina werkt bij diverse fysieke en emotionele klachten, zoals migraine, rug- en nekklachten, spierspanningen en stress. 

Een tuina-behandeling bestaat uit massage, gewrichts-mobilisaties en oefeningen. Met behulp van deze technieken worden obstructies in de meridianen verdreven, organen in evenwicht gebracht en Qi- en bloedcirculatie bevorderd. De Yin-Yang balans van het lichaam wordt hersteld en pijn en beperkingen worden opgeheven.

Fascia-therapie

pagina massagetherapie 2Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch bindweefsel-netwerk in het lichaam, een soort ‘wetsuit’ dat ieder onder de huid draagt. Dit kent geen begin en geen einde, loopt van top tot teen, van huid tot in het bot. Fascia omvat alle spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en organen en verbindt deze met elkaar. 

Wanneer er wordt bewogen, schuiven deze verbindingen over elkaar, maar pijnklachten kunnen ontstaan als dit schuiven moeizaam gaat. De fascia kan te strak zijn. Door massage wordt er ruimte gecreëerd tussen de verbindingen in het lichaam waar de klachten zijn. Hierdoor ontstaat meer ruimte, circulatie en doorbloeding van het weefsel waardoor de pijnklachten verdwijnen of verminderen. 

Klassieke massage

In deze massagevorm spelen westerse kennis van gezondheidszorg en de oosterse filosofie een belangrijke rol.

Klassieke massage stimuleert de bloedsomloop. Door de toegenomen doorbloeding wordt de opname van voedingsstoffen in de spieren bevorderd en de afvalstoffen worden sneller afgevoerd. De massage kalmeert het zenuwstelsel, versterkt het immuunsysteem en het stimuleert het loslaten van toxines.

­