Wie ben ik

Mijn naam is Nienke Struijk. Na de middelbare school heb ik de opleidingen nienke struijk zen zijn wijfysiotherapie en MBRT (medisch beeldvormende en radiotherapeutische technieken) beide afgerond en behaald. Vervolgens heb ik binnen de Chinese geneeswijzen mijn diploma's en certificaten behaald in klassieke acupunctuur, klassieke kruidengeneeskunde en tuina-therapie. Binnen de westerse geneeskunde heb ik mijn certificaten behaald in fascia-therapie (bindweefseltherapie), zowel van het spier/skeletstelsel als van de organen.

Momenteel ben ik als therapeute werkzaam in mijn praktijk voor Chinese geneeswijzen en daarnaast ben ik nog werkzaam als radiologisch laborante in een ziekenhuis, gespecialiseerd in het maken van CT-scans.

Voor mijn ontspanning, ga ik graag naar buiten de natuur opzoeken of een balletje slaan op de padellbaan. Bij slecht weer geniet ik van een gezellig huis, lekker eten en drinken, een goed boek of een mooie netflix-serie. 

Mijn visie

Zen Zijn Wij komt voort uit de gedachtegang dat Chinese geneeswijzen en westerse geneeskunde prima samen kunnen gaan! Tijdens een behandeling maak ik graag gebruik van beide methodes, omdat ze elkaar aanvullen en versterken. Een juiste inzet van beide therapieën laat namelijk een effectiever behandelresultaat zien.

Acupunctuurpunten zijn van nature punten waarin veel activiteit, organisatie en beweging van Qi (levensenergie) aanwezig is. De punten bevinden zich op de meridianen en op 'de achtergrond' zorgen ze ervoor dat u fysiek, mentaal en energetisch in balans blijft. Door interne en externe factoren kan Qi verstoord raken. Stress, emoties/gevoelens, slaap, voeding, beweging, leefomgeving, opgelopen virussen en wat er wordt gedacht en gelooft (overtuigingen), hebben een grote invloed op de levensenergie en bepalen of u lekker in uw vel zit.

Meridianen kunt u zien als een soort netwerk van energie- en geleidingswegen die uw hele lichaam voeden. De ligging van de meridianen komt vaak overeen met locaties/ruimtes waar bindweefselvliezen (fascia) van het lichaam samenkomen. Fascia zorgt ervoor dat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat. Een verstoring van Qi in een acupunctuurpunt gaat gepaard met een verandering in de samenstelling van het bindweefsel en heeft als gevolg dat Qi steeds minder vrij door het acupunctuurpunt en de bijbehorende meridiaan kan stromen.

Wanneer de verstoring van Qi aanhoudt en het zelfhelend vermogen van het lichaam de blokkade in de meridiaan niet kan opheffen, raakt het lichaam uit balans en ontstaan lichamelijke en/of mentale klachten.

Wanneer de meridianen uit balans raken, kunnen acupunctuurnaaldjes en fascia-therapie het energetisch- en het bindweefselsysteem weer openen en activeren. Dat zorgt ervoor dat Qi weer op de juiste wijze gaat bewegen, stromen en communiceren. Het zorgt voor een betere doorstroming van zuurstof, voedingsstoffen en bloed, waardoor elke cel in het lichaam goed gevoed wordt. Op deze manier worden verstoringen en blokkades opgeheven en wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam geactiveerd, met als resultaat dat lichamelijke en mentale klachten verdwijnen.

Indien nodig en gewenst, kan een behandeling ondersteund worden door ooracupunctuur en een voedings- en/of kruidenadvies.

Gevolgde opleidingen

Klassieke Chinese Kruidengeneeskunde 

Oxrider Academy Yan Schroen, Schijndel, 2022 afgerond.
Chinese kruidenleer gaat uit van de genezende eigenschappen van verschillende delen van een plant. Vaak zijn het wortels, maar ook vruchten, bladeren, bloemen, stengels, pitten, twijgjes en schors worden gebruikt. Tot op de dag van vandaag onderzoeken wetenschappers in China de moderne praktische toepassingen van kruiden en kruidenpreparaten.

Tuina Therapie voor Acupuncturisten

Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing-Bai Amersfoort, 2017 afgerond.
Tuina therapie kent een grote variëteit aan Chinese massages en manipulatietechnieken.

Voedingsleer voor Acupuncturisten

Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing-Bai Amersfoort, 2016 afgerond. 
Opleiding waarbij inzichten van de Chinese geneeskunde /- voedingsleer en de kennis van de westerse moderne- en natuur voedingsleer zijn samengebracht.

Klassieke Chinese Acupunctuur

Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing-Bai Breda, 2014 afgerond.
Acupunctuur werkt met Qi (energie) en zorgt voor een betere doorstroming van zuurstof, voedingsstoffen en bloed, waardoor elke cel in het lichaam gevoed wordt. Op deze manier worden blokkades opgeheven en wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam geactiveerd.

Basisvakopleiding Traditionele Chinese Geneeswijzen

Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing-Bai Breda, 2012 afgerond.

Computertomografie (CT medische beeldvorming) Radiologie

Fontys Hogescholen Eindhoven, 2013 afgerond.

Medisch Beeldvormend en Radiotherapeutische Technieken, duaal

Fontys Hogescholen Eindhoven, 2009 afgerond.

Manuele Therapie, jaar 1, 2 en 3

SOMT Amersfoort, 2002 afgerond.

Fysiotherapie

Avans Hogeschool Breda, 1997 afgerond.

Gevolgde nascholingen

Engaging Vitality Acupuncture

Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing-Bai Amersfoort, vanaf november 2018 in modules.
Engaging Vitality is een benadering van acupunctuur die elementen uit de klassieke acupunctuur, de osteopathie (zienswijze Barral) en de innerlijke wijsheid van het lichaam (Nei Dan) integreert.

Fascia Integratie en Viscerale Therapie 

Barral Osteopathie Instituut Nederland en Fascia Integratie Therapie Amsterdam, vanaf 2017 in modules.
Fasciale technieken, die het herstel van een normale, gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel (fascia) rondom de inwendige organen en in het spier/skeletstelsel ondersteunen. Wordt vaak ingezet ter ondersteuning van de acupunctuurbehandeling.

Tan Balance Acupuncture en Distal Channel Palpation; pijn en functionele klachten behandelen.

Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing-Bai Amersfoort en OTCG Antwerpen, vanaf november 2017 in modules.
Het selecteren van acupunctuurpunten om het lichaam in balans te brengen en klachtenvrij te krijgen.

Auriculotherapie (oor-acupunctuur)

Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing-Bai Amersfoort, module 1, 2, 3 en 4 inclusief 4 masterclasses in 2022 afgerond.
Het selecteren van re-actieve punten op het oor om het lichaam in balans te brengen en klachtenvrij te krijgen.

Integrative Medicine; acupunctuur ter ondersteuning van de reguliere oncologische behandeling

- Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) Amersfoort, Oncologiecursus voor Acupuncturisten, onderwezen door: Drs. Danielle Verbeek (oncologisch internist), Dr. Eva Noorda (oncologisch chirurg), Drs. Ines von Rosenstiel (kinderarts), verscheidene verpleegkundig specialisten en acupuncturisten gespecialiseerd in oncologie, afgerond in maart 2024.
- TCM-academy Israel, Oncology Acupuncture Program 2023, onderwezen door Dr. Yair Maimon (oncologisch acupuncturist) en Dr. Julia Hartung (oncoloog en oncologisch acupuncturist), afgerond in 2023.
- TCM-academy Israel, The Immune System in TCM, onderwezen door Dr. Yair Maimon, afgerond in 2023.
- Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing-Bai Amersfoort, Acupunctuur bij Borstkanker, onderwezen door Martine Cornelissen (oncologisch acupuncturist) afgerond in 2023.

Integrative Medicine combineert regulier westerse geneeskunde met veilige en effectieve complementaire behandelingen. Acupunctuur is een effectieve en veilige complementaire behandelmethode. Acupunctuur kan hulp bieden en kan bijwerkingen en gevolgen van de reguliere oncologische behandeling verminderen; bijvoorbeeld vermoeidheid, misselijkheid, opvliegers, pijn en neuropathie. De praktijk is opgenomen in de Verwijsgids Kanker van IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) om deze complementaire behandeling te mogen uitvoeren.